Büyüklük

Asgarî Müşterekler

İnsanların duygu ve düşüncelerini hesaba katmadan, en azından 'insan olmaları' asgarî müştereğinden hareketle, kendi konumlarında kabul edilmeleri şarttır. Bu, aynı zamanda İslâmî bir anlayıştır da. Bu açıdan ben şahsen, insanlığın huzur ve saadeti adına 'toplumsal barış, hoşgörü' vb. kavramların bütün dünyada yaygınlık kazanmasının çok önemli olduğuna inanıyorum.

Bu gayeye matuf, gerçekleştirilen birtakım ziyaretlerde, hiç de beklenmedik durumlarla karşı karşıya kaldığımız çok olmuştur. Bir kısım insanların 'Sadece kelime-i tevhidle kurtuluyor muyuz?' deyip, dinde, kendilerine bir yer bulmuş olmanın sevinciyle rahat bir nefes aldıklarını nasıl bir inşirahla temâşâ ettiğimi tariften acizim. Bence bu, herkes için şaşırtıcı olduğu kadar düşündürücü bir konudur. Bu insanlar, bir zamanlar, komünizmin, kapitalizmin, liberalizmin.. fahri avukatlığını yapmış ve düşüncelerini o istikamette serdetmiş olabilirler. Gerçi 'inkar-ı Uluhiyet' ve 'dinin bir afyon' gibi görülüp algılanması.. küçümsenecek şeyler değildir, ama, onların millî meselelerdeki duyarlılığı ve ülkenin sömürülüp geri bırakılması, değişik milletler tarafından sürekli istismar edilmesi mevzusundaki hassasiyetleri çok önemlidir. Şu âna kadar siyasî, iktisadî, kültürel ve hukukî plânda 'hür bir millet' olmamız için kavga vermeleri bile asgarî müşterekler adına değerlendirilmesi gereken şeylerdir. Ve zannediyorum bugün bu insanların sayısı binlerce...

Toplumun entelektüel mânâda, önemli bir kesimi kabul edilebilecek bu insanlar, millet yararına ortaya konan teşebbüslere 'Evet' diyerek, 'Eğer bizim de haberimiz olsaydı, biz de bir şeyler yapardık..' şeklindeki yaklaşımları çok olumlu bir gelişmedir. Zannediyorum kısa bir zaman sonra bunlar, sizlerin şimdilik temsil ettiğiniz düşünceleri tamamen kabullenip sahip çıkacaklardır.. sahip çıkacak ve 'Ol mahiler ki, derya içredir, fakat deryayı bilmezler.' türünden, kendini kervanın içinde gören ve fakat onun kıymet, kutsiyet ve ehemmiyetinden haberi olmayanlara çok şey anlatacaklardır.

Allah -lihikmetin- şimdilik sizleri öne çıkarmıştır. Eğer sizler, dünyaya bir şeyler anlatmaya talipseniz, bütün dünya ile uyum içinde olmanız gerekmektedir. Bunun yolu da, öncelikle içteki kendi insanımızla iyi geçinip onlarla diyalog içinde olmanıza bağlıdır. Allah, insanı kerim yaratmıştır ve insanoğlunun gördüğü iyilikler karşısında ezilip kalacağı unutulmamalıdır.

Bu Sayfayı Sitenizde İktibas Edin

Sitenizde bu yazıya link vermek için aşağıdaki metni kopyalayıp, sitenizde yazı gövdesine yapıştırın.

Önizleme:

Bu sayfayı ekle
Digg! Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Twitter!

Bu kategorideki yeniler:
Bu kategorideki eskiler: